Verificările regulate de sănătate oferă animalelor de companie și stăpânilor lor cele mai bune șanse de a preveni, identifica și trata orice posibile boli din timp, înainte ca acestea să se agraveze. O examinare completă îi oferă posibilitatea medicului veterinar de a observa apariția anumitor nereguli, în cazul în care există, dar, pe lângă acest aspect, îi oferă posibilitatea și stăpânului să comunice eventualele schimbări în comportament pe care le are animalul său.
3 motive pentru care consultațiile regulate la veterinar sunt necesare
1. Detectarea din timp a problemelor de sănătate
Un beneficiu important al controalelor regulate constă în posibilitatea de a detecta eventualele probleme de sănătate din timp. Pot exista modificări subtile în comportamentul animalului de companie pe care stăpânul nu le consideră a fi ieșite din comun, dar veterinarul le poate identifica și poate stabili imediat care este gradul de gravitate. Dacă patrupedul este diagnosticat cu o boală, cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât eficiența sa va fi mai ridicată.
2. Tratament preventiv
Există multe boli ale animalelor care pot fi prevenite cu ușurință printr-un tratament preventiv oferit de medicul veterinar. Unul dintre aceste tratamente prevenite constă în administrarea vaccinurilor corespunzătoare, care au rolul de a imuniza organismul și de a-l face mai puternic în fața bolilor transmisibile. Un alt tratament de acest fel constă în deparazitarea regulată a animalului de companie, pentru că paraziții atât interni, cât și externi, pe care îi poate contacta, sunt aducători de boli.
3. Verificarea stării generale de sănătate
În timpul unui control de rutină, medicul veterinar va efectua o examinare amănunțită. Va verifica urechile pentru depistarea posibilelor infecții și va examina ochii pentru a se asigura că animalul de companie nu are probleme cu vederea, cum ar fi cataracta sau glaucomul. Si organele interne vor fi verificate prin palpare, pentru a se asigura că nu există anomalii la nivelul lor. O altă parte esențială care trebuie să fie investigată de un medic veterinar este cavitatea bucală a patrupedului. Cariile dentare sau gingivale pot provoca dureri insuportabile și pot duce la situații mult mai grave, precum abcesele sau chiar pierderea dinților.
Cât de frecvent se recomandă consultul medical pentru animalele de companie?
Consultul oferit de medicul veterinar poate să aibă loc cel puțin o dată la un an, dacă stăpânul nu sesizează schimbări de comportament în privința prietenului său patruped. În cazul în care există nereguli, frecvența controlului medical veterinar poate să crească, în funcție de recomandările oferite de cadrul medical. De exemplu, în timpul sezonului cald se poate insista asupra aspectului deparazitărilor, din cauza paraziților care pot fi contactați.
În concluzie, persoanele care au ca animale de companie câini sau pisici trebuie să înțeleagă importanța pe care o are controlul regulat la un cabinet veterinar în ceea ce privește sănătatea lor. Depistarea la timp a problemelor de sănătate sau chiar prevenirea bolilor sunt două variante mult mai viabile, decât să existe riscul ca prietenul patruped să se îmbolnăvească mult prea tare, iar tratamentul să fie ori mult prea costisitor, ori ineficient.