Animalele de companie oferă foarte multe beneficii stăpânilor lor, de la reducerea stresului și anxietății până la reducerea riscului de dezvoltare a unor alergii ori alte afecțiuni medicale și, nu în ultimul rând, responsabilizarea celor mici.

Dacă te-ai decis să adopți un animal de companie, indiferent dacă este vorba despre un cățel sau o pisică, trebuie să știi că este necesar să îl duci încă de la început la medicul veterinar. Acesta îl va consulta pentru a vedea care este starea generală de sănătate și îți va recomanda și efectuarea unei scheme de vaccinare, care are rolul de a-l proteja atât pe micul patruped, cât și întreaga familie. Totuși, fiind prima lui vizită la veterinar, este important să îl pregătești mai din timp, astfel încât nici acesta să nu fie stresat, dar nici tu.

Cum pregătești cățelul pentru prima vizită la veterinar?

Prima vizită la veterinar are rolul de a familiariza cățelul cu medicul veterinar. Astfel, micul animăluț se va împrieteni mai ușor cu medicul, iar acesta din urmă va putea verifica starea de sănătate. În funcție de observațiile pe care le face, medicul va recomanda când și ce vaccinuri să îi faci cățelului, precum și ce fel de hrană să îi oferi, aceasta fiind extrem de importantă pentru modul în care patrupedul se va dezvolta.

Ar fi bine ca programarea la consultație să fie făcută în prima parte a zilei, când cabinetul veterinar nu este foarte aglomerat și când oboseala nu își face simțită prezența. În plus, poți lua cu tine recompense și o jucărie de-a micului blănos, pentru a-l recompensa în momentele în care acesta sta cuminte la consultație.

O altă metodă pe care o poți folosi în pregătirea cățelului pentru vizita la veterinar este să îl familiarizezi cu manoperele de examinare pe care le va efectua veterinarul. Adică poți începe să verifici ochii, urechile și dantura cățelului. Astfel, în momentul în care medicul veterinar va începe examinarea, animalul va ști ce urmează și nu va mai fi foarte stresat sau agitat de ceea ce se întâmplă.

Cum pregătești pisica pentru prima vizită la veterinar?

În ceea ce privește pregătirea unui pui de pisică pentru prima lui vizită la medicul veterinar, aceasta trebuie să primească ceva mai multă atenție, ținând cont de felul de a fi al pisicilor în general. În plus, poți lua cu tine un obiect preferat de-al acesteia, cum ar fi o jucărie sau pătura preferată, care o vor ajuta să se relaxeze și să fie mai cooperantă.

Pentru a o transporta la cabinetul veterinarului, va trebui să pui pisica într-o cușcă specială. Ai în vedere că pentru această etapă s-ar putea să aloci un timp mai îndelungat, în funcție de temperamentul pisicii. Pentru a o convinge să intre în cușca de transport, îi poți pune înăuntru recompense care să o atragă.

În concluzie, animalele, la fel ca oamenii, pot avea un anumit grad de stres asociat vizitei la medic, motiv pentru care trebuie să acționezi astfel încât să le faci vizita mai plăcută.