Din pacate, animalele noastre de companie nu au capacitatea de a vorbi iar uneori este dificil sa ne dam seama ca acestea nu se simt bine si ca au nevoie de un consult medical. De aceea,  este important sa fii foarte atent la anumite semne care sugereaza ca animalutul tau nu are o stare buna de sanatate si este nevoie sa te prezinti cu el la medicul veterinar cat mai repede.

Iata care sunt semnele care indica faptul ca trebuie sa mergi imediat cu animalul tau de companie la medicul veterinar:

Nu are pofta de mancare si refuza sa manance

In cazul in care animalutul tau refuza mai mult de o zi mancarea ce i se ofera si pe care obisnuia sa o savureze cu placere, este un semn serios ca trebuie sa mergi imediat la medicul veterinar. Lipsa apetitului poate indica afectiuni precum boli gastrice, paraziti, infectii, tumori, etc. De asemenea, trebuie dus de urgenta la https://www.nordvet.ro/ si daca apar simptome precum varsaturi, refuzul de a bea sau oboseala.

 Ii este extrem de sete

Urmareste constant cat de multa apa bea animalul tau de companie. In  cazul in care observi un consum ridicat de apa, este un semn ca acesta poate suferi de diabet sau de boli de rinichi.

Devine agresiv aparent fara motiv

In cazul in care animalutul tau a devenit brusc agresiv, trebuie sa cauti motivul comportamentului sau schimbat. In acest caz, poate fi vorba despre o durere, leziuni, probleme dentare, artrita, infectii, etc. Toate acestea pot schimba starea de spirit a animalului tau si nu este deloc indicat sa il pedepsesti. O vizita la medicul veterinar poate solutiona aceasta problema.

Ochii sunt altfel decat de obicei

Ochii rosii, prezenta unei secretii in ochi, sau pleoapele cazute sunt simptome ale infectiilor bacteriene si virusurilor.

Urineaza frecvent

Se considera urinare frecventa in cazul in care animalul urineaza mai mult de 6 ori pe zi.  In cazul in care observi ca animalul tau de companie urineaza foarte des, i se schimba culoarea urinei sau are senzatiidese de urinare, este necesar sa mergi cu el la medicul veterinar. Incontinenta urinara, infectii ale tractului urinar, boli renale, diabet, sunt doar cateva din problemele grave de sanatate care pot prezenta aceste simptome. Trebuie sa iei in calcul insa, faptul ca puii si cainii mai batrani urineaza mai des.

Prezinta probleme de respiratie

Daca animalul tau de companie respira cu greu, desi nu a facut un efort fizic considerabil, este cazul sa il duci urgent la medicul veterinar. O astfel de problema este deosebit de periculoasa iar motivele pot fi numeroase – de la lichid in piept pana la probleme cardiace.

Culoarea gingiilor este schimbata

In mod normal, cainii si pisicile au gingii roz, exceptie fiind doar exemplarele care se nasc cu gingii negre. Astfel, in cazul in care observi ca animalutul tau are gingii albe, este un semn care indica pierderea sangelui. Gingiile rosii indica febra mare, probleme dentare, infectii, substante toxice. Daca gingiile devin albastre sau violet, indica o lipsa de oxigen iar gingiile galbene indica probleme hepatice.