Piometrul este o acumulare de puroi în uter ce apare din cauza unor modificări hormonale în tractul reproductiv al femelei. Practic, după perioada de călduri numită estru, nivelul de progesteron rămâne crescut pentru mai multe săptămâni. Asta duce la stimularea mucoasei uterine pentru îngroșare și pentru pregătirea sarcinii.

În cazul în care sarcina nu produce mai multe cicluri la rând, mucoasa tot continuă să crească în grosime, iar așa se formează chisturile la nivelul uterului. Să știi că piometrul este o boală ce pune serios în pericol viața pisicii tale. Te așteptăm la Nord Vet dacă pisica ta dă următoarele semne:

Care sunt simptomele piometrului?

Să știi că nu toate pisicile prezintă simptome ale piometrului. Unele prezintă următoarele vagi semne clinice:

  • letargie;
  • febră;
  • vomă;
  • deshidratare;
  • apetit scăzut;
  • urinare foarte frecventă;
  • sete accentuată;
  • abdomen umflat și dureros.

Atenție! În cazul în care pisica cu piometru are colul uterin deschis, să știi că puroiul se va scurge în vaginul pisici. Având în vedere că pisicile sunt extrem de atente la igiena lor, este foarte probabil să nu observi acest lucru.

Atenție din nou! În cazul în care pisica ta are colul uterin închis, puroiul se va acumula în interiorul uterului. Să știi că dacă nu vii la noi la cabinet la timp, uterul se poate rupe și da în peritonită, iar acest lucru îi poate fi, de cele mai multe ori, fatal pisicii.

Cum se depistează piometrul la pisici?

Prezintă-te cu animalul tău de companie la cel mai apropiat cabinet veterinar. Dacă ești din Suceava, știi prea bine că te așteptăm la noi. Există mai multe metode de depistare a piometrului la pisici, în funcție de organismul său.

De exemplu, în cazul în care colul uterin este închis și pisica nu prezintă scurgeri vaginale, atunci vom apela la un examen radiologic al abdomenului.

Piometrul este caracterizat de o creștere severă a numărul de celule albe din sânge, iar de multe ori și o creștere a globulinelor serice.

Cum previi apariția piometrului la pisici?

Ce mai bună metodă de a preveni piometrul este să o sterilizezi, atunci când este tânăra și sănătoasă.

Să știi că procedura de sterilizare va deveni mai riscantă și se complică odată ce boala a afectat deja țesuturile și a slăbit capacitatea animalului de a mai rezista la intervenția chirurgicală și anestezie.

Poți să îți sterilizezi pisica și în cadrul cabinetului nostru veterinar. Ia legătura cu noi aici și fă o programare.

Cum se tratează piometrul?

Tratamentul cel mai sigur pentru piometru este eliminarea chirurgicală a uterului și a ovarelor. Dacă diagnosticăm afecțiunea în stadiul incipient, să știi că sunt șanse mai mari să se recupereze complet,

În cazul în care trebuie să intervenim acolo unde boală este avansată, procedura se complică, la fel și recuperare. În perioada de recuperare, pisica ta va avea nevoie de fluide intravenoase, dar și antibiotice.

Așadar, la primele semne ale piometrului sau chiar și pentru un consult preventiv, te așteptăm la noi!