La spitalul veterinar Nordvet, examinarea oftalmologică se efectuează într-o cameră întunecată, folosind echipament specializat, iar toate procedurile sunt nedureroase și nu necesită sedare pentru pacienții cooperanți. În mod obișnuit, examinarea unui pacient nou durează aproximativ 30-40 de minute, dar poate dura mai mult dacă sunt necesare investigații suplimentare.

Examinarea oftalmologică completă implică mai multe etape, prima dintre ele fiind o anamneză detaliată pentru a obține cât mai multe informații despre afecțiunea oftalmologică, starea generală a pacientului și afecțiunile anterioare diagnosticate.

Testarea vederii implică urmărirea răspunsului la amenințare și testul cu bucăți de vată, care ajută la evaluarea modului în care pacientul se mișcă într-un mediu necunoscut, dacă se lovește de obiecte sau dacă poate urca și coborî scările cu ușurință atât în lumină, cât și în întuneric.

Pentru examinarea segmentului anterior, medicul veterinar utilizează biomicroscopul (slit lamp), care permite o evaluare detaliată a pleoapelor, conjunctivei, corneei, umorii apoase, irisului și cristalinului.

Evaluarea fundului de ochi se efectuează prin oftalmoscopie directă, utilizând oftalmoscopul Panoptic. Uneori este necesară dilatarea pupilelor, care se realizează cu un midriatic cu acțiune de durată scurtă decât atropina. În unele cazuri, trebuie să se instileze picături de mai multe ori până când pupila se dilată complet, timpul de dilatare putând varia în funcție de pacient.

Pentru a verifica dacă reflexul pupilar fotomotor este prezent, se utilizează lumina, iar pupila ar trebui să se micșoreze. Dacă nu apare acest reflex, poate indica o problemă, în funcție de culoarea luminii utilizate – albastră sau roșie. Pentru a evalua starea retinei și a nervului optic, se utilizează aparatul cPLR Tester, care utilizează lumina de o anumită intensitate și lungime de undă, stimulând celulele fotoreceptoare și celulele ganglionare.

În timpul examenului oftalmologic, se verifică, de asemenea, reflexele care implică nervii cranieni, ceea ce poate fi util în diagnosticarea unor afecțiuni neurologice.

Tonometria este o parte importantă a examinării oftalmologice, întrucât măsoară tensiunea intraoculară și poate ajuta la depistarea afecțiunilor precum glaucomul (când valorile presiunii sunt crescute) sau uveita (când valorile sunt scăzute).

Sindromul de ochi uscat, cauzat de un deficit cantitativ sau calitativ al lacrimilor, este o afecțiune frecvent întâlnită și poate duce la apariția unor probleme corneene, precum cheratite sau ulcere corneene. Evaluarea filmului lacrimal se poate face atât din punct de vedere cantitativ, utilizând testul Schirmer, cât și din punct de vedere calitativ, prin utilizarea fluoresceinei și lumina fluorescentă a biomicroscopului pentru a evalua metoda tear film break-up time.

Picătura de fluoresceină este utilizată pentru a evidenția leziunile corneene, în timp ce testul Jones este efectuat utilizând aceeași substanță, pentru a evalua permeabilitatea canalelor lacrimo-nazale. În cazul pacienților cu epiforă (lacrimare excesivă), punctele lacrimo-nazale pot fi verificate și permeabilizate sub anestezie locală, dacă pacientul este cooperant.

În urma testelor descrise anterior, pot fi recomandate teste suplimentare care pot fi efectuate în cadrul spitalului în timpul consultului sau într-o dată ulterioară. De exemplu, dacă evaluarea directă a ochiului sau a orbitei nu este posibilă, se poate utiliza ecografia oculară. Această procedură este nedureroasă, iar majoritatea pacienților cooperează. Ecografia oculară oferă informații valoroase legate de cristalin, corpul vitros, retina, precum și despre prezența unor formațiuni tumorale sau abcese orbitare.