Paracetamolul este poate cea mai consumată pilulă în caz de dureri în rândul oamenilor. Oricine are o tabletă de paracetamol în casă care pare că reușește să rezolve orice problemă de intensitate mică. Totuși, dacă pisica ta nu se simte bine, îi poți administra paracetamol? Nu, în niciun caz, iar astăzi îți și explicăm de ce.
Ce nu știu mai toți stăpânii de pisici este că substanța activă din paracetamol, adică acetaminofenul, este toxică pentru pisici chiar și în cantități mici, iar administrarea de paracetamol la pisici poate face un rău, de cele mai multe ori, ireversibil.
Paracetamolul este toxic pentru pisici?
Atunci când pisica ta se intoxică cu paracetamol, respectiv cu acetaminofen, apare methemoglobinemia. Ce înseamnă mai exact methemoglobinemia? O creștere anormală a concentrației sanguine de methemoglobină, ce duce ulterior la incapacitatea legării oxigenului de hemoglobină. Acest lucru poate duce la anemie și la afectarea severă a ficatului.
Cum îți dai seama dacă pisica s-a intoxicat cu paracetamol?
În primul rând, dacă i-ai dat pisicii tale paracetamol, fără să știi că este toxic și să-i cunoști reacțiile adverse, te rugăm să te prezinți cât mai curând la un cabinet veterinar. Dacă ești din Suceava, ne poți trece oricând pragul. Preluăm oricând și cazuri în regim de urgență. Ai datele noastre de contact pe pagina dedicată și ne poți suna oricând.
Revenind, iată care sunt simptomele intoxicației cu paracetamol la pisici:
- durerea abdominală;
- vomă;
- urină de culoare închisă;
- mucoase palide (anemice) sau cianotice din cauza afectării globulelor roșii;
- stare depresivă;
- creșterea frecvenței respiratorii;
- icter cauzat de afectarea hepatică;
- creșterea frecvenței cardiace.
Ține minte! Simptomele intoxicației cu paracetamol apar după aproximativ 1-4 ore de la ingestie. Există și cazuri în care pisicile nu prezintă niciun simptom, însă curând are loc moartea subită.
Cum poți preveni intoxicarea pisicii cu paracetamol?
În primul rând, vorbim de conștientizarea răului pe care acest medicament îl poate face pisicilor. Paracetamolul este extrem de toxic pentru ele, deci nu trebuie administrat, nici măcar în cantități mici!
Orice problemă de sănătate ar prezenta pisica ta, ideal este să te prezinți în cadrul cabinetului nostru veterinar pentru consultație. Pe baza consultației, noi îți prescriem medicamentația adecvată pentru vârsta, rasa și problema sa.
De asemenea, depozitează pastilele de paracetamol într-un loc inaccesibil pisicilor. În acest fel, elimini riscul de autoingestie din curiozitate.
Cum se tratează intoxicația cu paracetamol la pisici?
După cum am enunțat și anterior, este indicat să te prezinți de urgență la un cabinet veterinar atunci când pisica ta a ingerat o cantitate cât de mică de paracetamol. Dacă medicamentul a fost ingerat cu maxim 2-3 ore înaintea sosirii la cabinet, noi vom provoca vomă pentru ca pisica să regurgiteze conținutul intestinal și să elimine astfel toxicul, înainte ca acesta să se absoarbă.
Diagnosticul intoxicației cu paracetamol la pisici îl putem pune doar în urma anamnezei expuse de proprietar și semnelor clinice exteriorizate de animal. Bineînțeles, pronosticul poate fi apreciat doar după examinarea rezultatelor analizelor de sânge. Cu ajutorul lor, noi putem vedea afectarea funcției hepatice și gravitatea anemiei. De asemenea, putem recurge și la un examen ecografic pentru a vedea modificările macroscopice ale ficatului și ale organelor abdominale.
Analizele de sânge vor arăta creșterea valorilor ALT (alaninaminotransferaza), AST (aspartataminotransferaza), GGT (gama-glutamiltransferaza), ALP (fosfataza alcalină) și scăderea RBC (red blood cells – hematiile). Cât despre examenul ecografic, acesta va arăta hepatomegalia și hepatita. Prezența methemoglobinemiei va fi demonstrată doar pe baza examenului urinei.
Nu uita că intoxicația cu paracetamol la pisici poate duce la apariția anemiei. În unele cazuri de anemie, se impune chiar transfuzie sanguină. Se recomandă chiar și susținerea funcției hepatice cu protectoare hepatice și suplimente care să reducă nivelul transaminazelor (enzimele indicatoare de liza hepatică).
Nu te juca cu viața pisicii tale! Nu îi administra niciodată paracetamol, căci îi va face mai mult rău decât bine. Din nou, în cazul în care acest lucru s-a întâmplat în necunoștință de cauză, prezintă-te cu acesta cât mai rapid în cadrul cabinetului nostru veterinar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a o ține departe de orice pericol!