Toți medicii veterinari pun un mare accent pe deparazitarea animalelor de companie. Dacă unora dintre stăpâni li se pare că doar deparazitarea internă este importantă, ei bine, articolul de mai jos demonstrează total contrariul.
De ce este importantă deparazitarea externă? Ca și deparazitarea internă, îți menține animalul de companie sănătos, protejându-l de dăunători. Există anumite insecte zburătoare care pot declanșa boli extrem de grave pentru prietenul tău necuvântător. Vorbim astăzi de două dintre ele.
Țânțarii și flebotomii – principalii inamici ai câinelui tău
De țânțari a auzit toată lumea, știm cu toții ce sunt și cât de enervanți pot fi. Însă despre flebotomi? Despre aceștia trebuie să știi că sunt insecte zburătoare care, precum în cazul țânțarilor, masculii sunt inofensivi, însă femelele se hrănesc cu sânge de la om sau animale pentru a putea produce și ecloza ouăle.
Atât țânțarii, cât și flebotomii sunt întâlniți pe teritoriul țării noastre. Ei adoră mediile umede și calde, deci îi întâlnim din primăvară și până toamna târziu. Atenție așadar la plimbările în natură alături de prietenul tău de companie.
Ce riști să se întâmple cu animalul tău de companie atunci când acesta este înțepat de țânțari sau flebotomi?
Dacă acesta nu este deparazitat extern corespunzător, există riscul de îmbolnăvire. Vei vedea mai jos două dintre cele mai periculoase boli pe care le poate dezvolta câinele tău de pe urma înțepăturii de țânțar sau flebotom.
Atenție! În cazul în care suspectezi că a fost înțepat și apar primele comportamente ciudate la cățel, prezintă-te de urgență la un cabinet veterinar. O recomandare pentru cei ce caută un veterinar Suceava este Nord Vet.
Care sunt bolile transmise de țânțari și flebotomi?
Vorbim despre două boli periculoase și anume leishmanioza și viermele cardiac și cutanat.
Despre leishmanioză trebuie să știi că este o boală care poate afecta și oamenii, iar în unele cazuri poate fi fatală. Din punct de vedere clinic, ea se distinge prin mai multe forme și anume:
- forma cutanată;
- forma viscerală;
Diagnosticul pentru leishmanioză este dificil. El se poate obține de pe urma unui test rapid care evidențiază anticorpii, însă pentru siguranță, medicii veterinari apelează și la un test PCR pentru detectarea materialului genetic din leishmania.
Să știi că tratament pentru acesta boală nu există, ci doar pentru ameliorarea simptomelor sale. Trage singur concluzie de aici că prevenția e literă de lege.
Despre viermele cardiac și cutanat trebuie să știi că simptomele apar după ceva timp de la infestare și sunt de tipul tusei, tulburări ale ritmului cardiac, dispnee. Dacă vorbim despre viermele cutanat, va apărea dermatita, prurit, alopecia, dar și noduli dermici.
Diagnosticarea se realizează cu ajutorul testelor rapide sau a testării directe a sângelui (cea mai sigură metodă).
Cât despre tratament, apelează cât mai repede la un medic veterinar. Prevenția este cheia și în cazul acestei boli, iar dacă nu ți-ai deparazitat încă prietenul necuvântător, prezintă-te de urgență la Nord Vet în Suceava – clinică veterinară ce are mereu porțile deschise pentru tine!