Dacă ești “părinte de pisică”, cu siguranță ești obișnuit să fii copleșit din când în când de iubirea ei. De ce face acest lucru? Este una dintre variantele prin care își poate exprima sentimentele pe care ți le poartă.
Pisicile sunt foarte expresive atunci când vine vorba despre sentimentele pe care le au față de tine. Iar torsul este principala unealtă prin intermediul căreia își exprimă dragostea. Totuși, există și alte motive pentru care o pisică toarce, motive pe care ți le prezentăm în rândurile ce urmează.
De ce torc pisicile?
- Sunt fericite
După cum am enunțat și anterior, pisicile obișnuiesc să toarcă și să emită sunete de frecvență joasă atunci când sunt fericite. Acest obicei este însoțit de un aspect relaxat al pisicii – stă pe spate, are ochii întredeschiși, coada este nemișcată, își freacă întreg corpul de tine.
Mai pe scurt, atunci când o pisică este fericită și toarce, poți asocia acest lucru cu un zâmbet cald și dulce.
- Le este foame sau vor să obțină ceva de la tine
Potrivit cercetătorilor britanici, pisicile de casă obișnuiesc să toarcă atunci când le este foame. Acest lucru este demonstrat de un studiu îndelungat. De asemenea, pe lângă tors, pisicile mai scot și anumite sunete acute ce pot fi asemănate cu plânsul unui bebeluș.
- Conexiunea mamă-pui
Știai că pisicile folosesc torsul de multe ori ca pe un cântec de leagăn, atunci când au pui? Chiar și puii de pisică încep să toarcă de la vârsta de câteva zile. De ce? Cel mai probabil este un mod prin care își anunță mamele de locul în care se află.
Pisica ta tocmai a născut? Adu-o împreună cu puișorii la noi pentru un consult imediat. Un medic veterinar se va ocupa de ea în cel mai profesionist mod posibil. Găsești informații despre locația noastră și programul de lucru pe home page, nordvet.ro.
- Autovindecare și alinare
Mulți oameni de știință asociază mieunatul pisicii cu obiceiurile pe care le practică oamenii atunci când sunt triști. Amintim de plâns pentru a ne calma sau de râs pentru a ne deconecta de la problemele zilnice.
Se zice că pisica toarce deoarece torsul ei este pur și simplu auto liniștitor. Atunci când nu are pe cineva aproape care să o aline, pisica va începe să toarcă.
Ce este terapia prin tors?
Alți oameni de știință au observat pisici stând una lângă cealaltă și torcând. Partea interesantă este că una dintre ele era rănită sau în suferință, așa că au început să toarcă în același timp. Acest comportament a fost denumit terapia prin tors.
Se spune că terapia prin tors, în ceea ce privește strict felinele, ar avea capacitatea de a vindeca oasele și de a regenera țesuturile, prin vibrațiile pe care torsul le produce.
Știai că pisicile aplică terapia prin tors și cu noi oamenii? De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii supărat sau să simți o durere într-o anumită zonă a corpului, iar pisica ta să se apropie de zona în cauză și să toarcă continuu? Există studii și aici ce demonstrează că terapia prin tors are efecte miraculoase și pentru oameni.
Pisica mea nu toarce. Ce să fac?
Trebuie să înțelegi că nu toate pisicile sunt la fel și implicit nu toate torc la fel de des. Dacă pisica ta nu toarce nu ar trebui să te îngrijorezi, asta dacă este la fel de drăgăstoasă, mănâncă, bea apă și își face nevoile cu regularitate.
Totuși, dacă torsul dispare, iar comportamentul său se schimbă, e mai bine să fii precaut și să te prezinți la noi pentru o investigație imediată. Poate suferi de o afecțiune ce nu îi mai permite să fie fericită și implicit să toarcă.
Pisica poate să nu toarcă și atunci când se află în casa ta de puțin timp. Este posibil că în perioada de adaptare să nu simtă nevoia să toarcă, însă nu te îngrijora. Odată ce aceasta va trece, lucrurile vor reveni cu siguranță la normal.
Știai toate aceste lucruri despre pisici și despre torsul lor? Iată cât de uimitoare sunt aceste ființe. Ai fost cu felina la consult anul acesta? Dacă nu, te așteptăm la Nord Vet în Suceava!