Persoanele care au animale de companie, au multe responsabilități în ceea ce privește îngrijirea lor adecvată. În această idee, cel mai important este să țină strâns legătura cu medicul veterinar, care aplică proceduri și tehnici complexe de verificare a sănătății prietenilor patrupezi.

În cadrul unui cabinet veterinar precum Nord Vet, de exemplu, se fac o mulțime de activități care au ca scop însănătoșirea animalelor de companie sau prevenirea apariției bolilor sau afecțiunilor medicale. Printre acestea se numără și: vaccinări corespunzătoare, consultații, deparazitări, aplicarea tratamentelor adecvate, analize de laborator, ecografie, chirurgie, stomatologie, oftalmologie, dermatologie.

6 motive să mergi regulat la cabinetul veterinar

  1. Identificarea din timp a bolilor sau a afecțiunilor medicale

Ce stăpân nu-și iubește animalul de companie și nu-i dorește tot binele din lume? Cu siguranță, toată lumea își dorește ca prietenul patruped să aibă parte de momente fericite, de o viață sănătoasă și confortabilă. În mod evident, bolile și afecțiunile medicale pot împiedica acest lucru. Dacă vizitele regulate la cabinetul veterinar sunt menținute în mod adecvat, există șansa ca problemele de sănătate să fie identificate din timp și tratate în mod corespunzător.

  1. Verificarea ochilor

Problemele oculare sunt des întâlnite în rândul animalelor de companie, fiind provocate fie în joacă, prin zgârieturi, fie din cauza contactării unor infecții grave. Astfel, este nevoie ca medicul veterinar să facă investigațiile necesare, pentru a sugera o soluție viabilă.

  1. Verificarea structurii dentare

Animalele de companie pot dezvolta oricând probleme la nivelul structurii dentare, din cauza faptului că rod obiecte tari. Medicul specialist are capacitatea de a identifica primele semne de gingivită, de slăbire a dinților, de acumulare a tartrului. De asemenea, poate sugera diverse metode de menținere a unei igiene orale corespunzătoare, care să elimine bacteriile dăunătoare.

  1. Verificarea pielii și a blănii

Este esențial ca medicul veterinar să acorde atenție în detaliu și pielii, pentru a vedea dacă anumite iritații sau pete au apărut la nivelul său. Mâncărimile și căderea părului sunt un simptom care anunță că animalul de companie nu este tocmai sănătos.

  1. Verificarea stării de sănătate a inimii

Animalele de companie mai în vârstă sunt mai predispuse la dezvoltarea problemelor cardiovasculare. Boala cardiacă este foarte bine gestionată în momentul în care este descoperită din timp și se administrează medicamentele necesare. Deși nu se poate vindeca, poate fi ținută sub control cu ajutorul unui stil de viață sănătos și cu ajutorul urmării medicamentației potrivite recomandate de medicul veterinar.

  1. Verificarea abdomenului

Deși procedeul de palpare abdominală poate fi o experiență plăcută pentru animăluț, este, totodată, și o procedură esențială pentru identificarea problemelor de sănătate. De exemplu, dacă se sesizează prezența rinichilor măriți, animăluțul poate suferi de o insuficiență renală sau dacă este balonat în zona vezicii urinare, există riscul să aibă tumoare. Indiferent de situație, consultul regulat la o clinica veterinară este necesară pentru protejarea prietenului patruped de bolile și afecțiunile medicale cu care intră în contact.

Prin urmare, persoanele care au animale de companie și își doresc ca acestea să aibă o viață ferită de pericole, trebuie să țină strâns legătura cu un medic veterinar.