Speciile de animale de companie în topul preferințelor celor care le îndragesc și decid să le adopte sunt câinii și pisicile, fiind urmate de pești, păsări și chiar rozătoare. Cu toate acestea, deși mai rar întâlnit, mulți oameni, mai ales la insistențele celor mici, decid să ia ca animal de companie un iepure.
Înainte de a lua însă o astfel de decizie, ar trebui ca viitorii stăpâni să se informeze în legătură cu modul în care se îngrijește un iepure, care sunt alimentele recomandate pentru acesta și ce vaccinuri ar trebui să îi facă. De aceea, o discuție cu un medic veterinar de la Nord Vet poate fi de mare ajutor celor care doresc să adopte un iepure ca animal de companie.
Cum ar trebui hrănit un iepure?
Iepurii sunt animale erbivore. Prin urmare, alimentația acestora se bazează pe fructe, legume și combinații de furaje, cum ar fi lucerna sau iarba, ceea ce înseamnă că acest tip de alimentație este unul care nu necesită costuri mari.
Pentru a putea oferi animalului său de companie o alimentație corectă și echilibrată, omul trebuie să îi ofere iepurelui morcovi, iarbă proaspătă, fân (mai ales în timpul iernii), cartof sau sfeclă roșie fierte, precum și un mixt de furaje realizat din mai multe tipuri de cereale, care au un conținut ridicat de vitamine și minerale.
Există totuși și alimente interzise, care le pot afecta sănătatea iepurilor, alimente precum varza, conopida, castraveți, trifoi sau salată.
La ce boli sunt predispuși iepurii?
Pe lângă alimentația corectă, iepurii au nevoie și de un adăpost, în care să se simtă în siguranță, chiar dacă aceștia sunt ținuți în apartament. În plus, acest adăpost este necesar și din punct de vedere igienic, deoarece iepurii nu pot fi dresați să își facă nevoile la fel ca în cazul câinilor.
Adăpostul iepurilor trebuie menținut curat, mai ales că aceștia sunt predispuși să dezvolte unele boli de piele, cum ar fi râia și stafilococica. Acestea sunt provocate de bacterii (stafilococica) sau paraziți (râia) și există posibilitatea să se transmită și la om. De aceea, în momentul în care stăpânii iepurilor observă apariția unor leziuni ale pielii sau iritații, ar trebui să meargă cât mai repede la veterinar.
Cei care sunt în căutarea unui cabinet veterinar în Suceava, pot merge la Nord Vet, unde toate animalele sunt tratate cu empatie și iubire, primind cele mai moderne și eficiente tratamente.
De asemenea, alte boli specifice iepurilor sunt și mixomatoza (cauzată de virusul care declanșează variola), hemoragia septică – acestea două fiind și foarte contagioase – precum și boli nutriționale, printre care se află și hipercalcemia.
Pentru a evita apariția unor astfel de boli, oamenii trebuie să asigure animalului lor de companie o alimentație corectă, un mediu sigur și curat, chiar lipsit de stres, precum și o îngrijire medicală adecvată. În ceea ce privește acest ultim aspect, oamenii trebuie să aleagă un cabinet veterinar profesionist și serios, în care pot fi tratate orice fel de specii de animale și unde să meargă periodic la consultații și pentru efectuarea vaccinurilor.