Tu cât de multă atenție acorzi igienei dentare a prietenului tău patruped? Știai că cei mai mulți dintre stăpânii de animale de companie neglijează cu totul acest aspect? Noi suntem de părere că prietenii necuvântători au nevoie de îngrijiri stomatologice periodice, indiferent de rasă, pentru a preveni pierderea prematură a dinților.

Dacă e să ne referim doar la câini, rasele predispuse la probleme dentare sunt cele de talie mică și rasa Greyhound, dar și câinii care au mai avut astfel de afecțiuni. Pentru a împiedica problemele dentare să facă parte din viața prietenului tău de companie, în rândurile ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să ții la distanță problemele cu dinții. Atenție însă! Recomandarea noastră este să aplici aceste sfaturi în paralel cu vizitele regulate la stomatologie veterinara.

Cum să îngrijești corect dinții câinelui acasă

1.   Spală-l pe dinți cu regularitate

Pasta de dinți pentru câini este un deliciu, la propriu, pentru aceștia. Ea este special concepută pentru a fi pe placul patrupezilor, având arome de pui, vită sau unt de arahide, în cele mai multe dintre cazuri.

Mare atenție la cum alegi pasta de dinți potrivită pentru câinele tău! Ține cont de alegerile acestuia pentru a fi sigur că pasta de dinți folosită nu îi va face mai mult rău decât bine.

Așadar, gustul de mâncare al pastei de dinți va fi un stimulent destul de puternic pentru câini pentru a sta liniștiți preț de câteva minute, timp în care le poți peria dinții.

Cum trebuie realizat periajul? Nu există diferențe între periajul câinilor și periajul tău, procesul este similar. Udă periuța, pune un strat de pastă de dinți, apoi perie dinții câinelui. Încearcă să îi periezi dinții cel puțin de 2-3 ori pe săptămână.

2.   Folosește pudră dentară în mâncare

Dacă te temi de reacția câinelui atunci când vrei să îi periezi dinții, să știi că există și o altă opțiune la care poți apela. Este vorba despre pudra dentară aromatizată pe care o presori peste mâncare. Aceasta conține un probiotic care ucide bacteriile care contribuie la formarea plăcii dentare bacteriene.

Pudra dentară poate fi folosită ori de câte ori câinele mănâncă. Doar așa, aceasta îi va menține respirația proaspătă câinelui și va preveni formarea tartrului.

Mai mult decât atât, pe lângă pudra dentară, la un anumit interval de timp, pentru a evita excesele, poți folosi și apă dentară. Există o mulțime de alternative pe piață care nu prezintă nici gust și nici miros și se adaugă direct în bolul de apă. Soluția ingerată va contribui la o respirație proaspătă și la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți.

3.   Achiziționează doar mâncare care contribuie la menținerea sănătății orale

Atunci când te prezinți la stomatologia veterinară împreună cu prietenul tău necuvântător, medicul specialist îți poate recomanda un tip special de mâncare. Mai ales dacă animalul tău de companie este predispus la afecțiuni dentare din cauza rasei.

Cum funcționează mâncarea specială pentru câini cu probleme dentare? Ei bine, pe măsură ce câinele mestecă, bobitele curăță suprafața dinților, îndepărtând tartrul acumulat. Mai mult decât atât, aceeași mâncare conține ingrediente care ucid bacteriile și împiedică formarea plăcii dentare.

Nu uita că această mâncare poate fi administrată prietenului tău necuvântător doar dacă medicul veterinar recomandă acest lucru!

4.   Oferă-i câinelui recompense care ajută la curățarea dinților

Atunci când achiziționezi recompense pentru prietenul tău necuvântător, asigură-te că acestea au rol în curățarea dentară. Mestecarea lor reduce placa dentară și împiedică formarea tartrului, realizând o barieră protectoare pe suprafața dinților. Această barieră face dificilă prinderea bacteriilor care formează tartrul de suprafața dinților.

Mare atenție! Nu uita că aceste recompense se oferă doar ocazional și nu pot înlocui mesele de peste zi ale prietenului tău blănos.

Chiar dacă ai grijă de dinții câinelui tău, de-a lungul timpului tot se va forma tartru, așa cum se întâmplă și la oameni. Ce e de făcut pentru a-l îndepărta? Ei bine, trebuie să te prezinți la o stomatologie veterinară pentru o intervenție profesională. În caz contrar, dacă tartrul nu este eliminat la timp, câinele tău poate suferi de gingivită.

Unii câini vor avea nevoie de o curățare profesională în fiecare an, în timp ce alții trebuie să facă o vizită la stomatologul veterinar la distanță de câțiva ani. Totul depinde de rasă și de îngrijirea dentară pe care o primesc acasă!