Atunci când familia ta urmează să se mărească, s-ar putea ca centrului atenției, și anume pisica, să nu îi placă prea mult acest lucru. Pisicile sunt dominatoare, iar dacă au fost obișnuite cu atenție absolută din partea ta, fii sigur/ă că nu se va bucura prea mult atunci când nu o va mai primi.

De aceea astăzi ne-am gândit să îți venim în ajutor cu câteva sfaturi privind pregătirea pisicii pentru venirea pe lumii a unui bebeluș. Înarmează-te cu răbdare și urmează cu atenție următoarele recomandări.

  1. Verifică starea de sănătate a pisicii tale

Începe cu începutul mai exact. Cu mult înainte de a aduce acasă bebelușul, verifică starea de sănătate a pisicii tale, atât cea fizică, cât și cea psihică. Programează o consultație la un cabinet veterinar, dacă ești din Suceava te așteptăm la noi.

Ai în vedere și modalitățile de destindere la care felina are acces. Jucăriile sunt foarte importante pentru sănătatea sa psihică.

  1. Creează o rutină cu pisica ta

Dacă până acum nu vă jucați regulat, află că e bine să o faci cu mult timp înainte de venirea pe lume a copilului. Continuă să o hrănești la aceeași oră, fă-ți timp să îi acorzi atenție și, cel mai important aspect, continuă să te joci cu ea în fiecare zi!

  1. Familiarizează pisica cu noi sunete și mirosuri

Când ai un bebeluș, mirosul din casă se schimbă în totalitate. Apar de asemenea și noi sunete care pot fi un adevărat calvar pentru pisica ta, dacă nu o familiarizezi la timp cu ele.

Începe să aduci în casă produse pentru bebeluși și dă-i voie pisicii să le miroase. De asemenea, unii specialiști recomandă folosirea unor înregistrări cu plânset de copil pentru a o familiariza pe felină cu acest zgomot.

  1. Prezintă-i mobilierul copilului

Știi prea bine că pisicilor le place să cerceteze fiecare centimetru din casă, de la pat până la blatul din bucătărie. Pentru că nu este recomandat să doarmă în patul bebelușului, ideal ar fi să i-l prezinți din timp și să îi impui astfel și niște limite.

Las-o să îl inspecteze, să îl miroase, însă dă-i de înțeles că nu îi aparține. Eventual poți să îi cumperi ei un pătuț nou și să îi distragi astfel atenția de la cel al bebelușului.

  1. Recompensează comportamentele bune ale pisicii

De fiecare dată când pisica ta respectă noile reguli, nu uita să o recompensezi. Ea se va simți astfel apreciată și deloc neglijată. Tu alegi dacă este vorba despre o gustare specială sau despre o super sesiune de joacă.

  1. Fă-i cunoștință așa cum se cuvine pisicii cu bebelușul

Este poate cel mai emoționant moment. Este cel în care rolurile se schimbă, iar pisica trebuie să înțeleagă că nu mai este răsfățata familiei. Să nu forțezi întâlnirea și să fii cu ochii în patru pe pisică.

Dacă aceasta se va simți inconfortabil în compania noului membru al familiei, fii sigur/ă că se va retrage. Pentru orice interacțiune pozitivă nu uita să o recompensezi!