Planul alimentar al unei pisici, de la primele zile de viață și până la maturitate, este unul extrem de diversificat. La fiecare masă, pisicile trebuie să obțină doza necesară de proteine, vitamine, minerale, grăsimi și carbohidrați. Astăzi vorbim despre ce presupune alimentația pisicilor, ce mănâncă aceste animale în funcție de vârsta pe care o au.

Ce mănâncă un pui de pisică (cu vârsta cuprinsă între 4-12 luni)?

Un pui de pisica cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 luni are un metabolism extrem de rapid, ceea ce înseamnă că toate caloriile sunt arse în același ritm.

Noi recomandăm ca alimentația unui pui de pisică să fie foarte bogată în proteine, precum câine de pui, miel, curcan sau chiar pește. Proteinele îl ajută să își dezvolte mușchii, iar numărul bogat de proteine îi oferă doza de energie necesară.

De asemenea, alimentația puilor de pisică trebuie să conțină un nivel ridicat de zinc, magneziu, fosfor, dar și calciu. Asta îi ajută să formeze dinți și oase puternice.

Atenție la hrana uscată! Trebuie să fie tăiată în bucăți mici pentru ca puii de pisică să o poată mesteca și înghiți cu ușurință.

Ce mănâncă pisicile ajunse la maturitate (peste un an)?

O pisica este considerată matură după ce trece de vârsta de un an. Ele sunt în continuare destul de active, iar dieta de care vorbim trebuie să fie în continuare bogată în proteine, carbohidrați și vitamine.

Grăsimile se recomandă să fie în număr cât mai mic. Pe măsură ce îmbătrânesc, grasimea se depune în jurul articulațiilor, iar asta le face mai puțin active.

Trebuie să îi porționezi mesele. De la cele patru mese pe zi pentru un pui de pisică, va trebui să treci la doar două cu cantități moderate de mâncare. Recompensele sunt de asemenea bine venite. Cauți un cabinet veterinar in Suceava care să îți ofere și mai multe informații despre planul alimentar pentru pisici adulte? Știi prea bine că te poți baza pe noi. Te așteptăm ori de câte ori e nevoie!

Ce mănâncă pisicile bătrâne (peste 7 ani)?

Odată ce ajung la vârsta de 7 ani, pisicile mature încep să se confrunte cu numeroase schimbări fizice. Metabolismul loc încetinește din ce în ce mai tare, iar nivelul de activitate scade.

Este responsabilitatea ta să îi oferi pisicii mature o alimentație cât se poate de corectă. Porțiile în rândul lor trebuie să fie mici, ușor de digerat. Atenție la cantitatea de grăsimi și calorii – trebuie să fie cât se poate de reduse.

Pisicile mature sunt mai vulnerabile la probleme de dinți, deci este indicat să le oferi cât mai multă hrană umedă și bucăți mici de hrană uscată.

Atenție la sare și la fosfor! Cantitățile însemnate de sare și de fosfor regăsite în alimentația unei pisici pot favoriza apariția problemelor la nivelul rinichilor. Pentru a întări sistemul imunitar, noi îți recomandăm hrană bogată în vitaminele E și C. De asemenea, pentru o blană sănătoasă și strălucitoare, ai în vedere produsele bogate în acizi grași – omega-3 și omega-6.

Pe blogul nostru găsești și mai multe articole interesante despre creșterea corectă a animalelor de companie. Dacă ceva nu îți este clar, nu ezita să ne contactezi!