Faptul ca detii un animal de companie iti ofera cu siguranta multe satisfactii insa trebuie sa tii cont si de o serie de responsabilitati pe care este esential ca sa le respecti pentru a avea un animalut sanatos, ingrijit si fericit.

Deseori, din neglijenta sau chiar din prea multa dragoste pentru prietenul nostru blanos, facem unele greseli in ceea ce priveste ingrijirea lui si ajungem astfel sa ne punem in pericol animalutul si sa ne complicam existenta.

In cele ce urmeaza, vom prezenta cele mai frecvente erori comise de stapanii de animale de companie si pe care este esential sa le eviti.

Ignorarea vaccinarii si deparazitarii

Una dintre cele mai comune greseli pe care le fac stapanii animalelor de companie este ignorarea necesitatii vaccinarii si deparazitarii, din diverse motive. Ca urmare, deseori animalutele ajung sa dezvolte afectiuni care pot produce  sechele permanente sau deces. Bolile animalelor de companie pot reprezenta un pericol si pentru stapanii lor din cauza faptului ca se pot transmite si la om. De aceea, vaccinarile si deparazitarile sunt extrem de importante si nu trebuie neglijate.

Nu merg la veterinar in timp util

Daca animalul de companie sufera de o afectiune, aceasta poate fi tratata mult mai usor daca este descoperita in faza incipienta si nu trece mult timp de la declansarea bolii. Insa, multi stapani incearca sa isi trateze animalul acasa, luandu-se dupa sfaturile unor prieteni sau dupa informatiile gasite pe internet, fara sa contacteze un specialist. In foarte putine cazuri boala se remite cu ajutorul leacurilor babaesti, iar in cele din urma animalutul ajunge la medicul veterinar in stare grava. De aceea, este indicat sa consultati medicul veterinar pentru orice problema de sanatate si nu numai, deoarece  acesta detine informatiile corespunzatoare si experienta necesara pentru a va putea oferi cele mai bune solutii.

Isi impart mancarea cu animalul de companie

O alta greseala frecventa pe care o fac unii stapani ai animalelor de companie, este ca nu rezista tentatiei de a-si imparti mancarea cu animalutul lor. Din pacate, mancarea noastra nu este indicata pentru animale si le poate cauza acestora probleme grave. Cel mai bine este sa ceri sfatul unui medic veterinar in ceea ce priveste alimentatia blanosului tau. Acesta te va sfatui referitor la mancarea potrivita pentru a-l mentine sanatos.

Nu iau in calcul sterilizarea

Din cauza unor gestatii nedorite, foarte multi caini si pisici ajung pe strada sau chiar sa fie eutanasiate. Chiar daca multi stapani refuza sterilizarea animalelor de companie, acesta  este un procedeu sanatos pentru animal, deoarece reduce considerabil riscul cancerului testicular si mamar, reduce riscul unor infectii uterine si reduce agresivitatea.

Isi pedepsesc animalul de companie

Animalele nu au capacitatea de a intelege daca actiunile lor sunt bune sau rele. De cele mai multe ori, stapanii isi pedepsesc animalele in zadar, iar ca urmare a acestui fapt, animalele devin mai tematoare si anxioase.  Sub nicio forma sa nu iti pedepsesti animalul fizic!  Orice comportament nedorit se poate corecta fara violenta, prin recompensare si actiuni pozitive.