Foarte mulți stăpâni de animale de companie, în special de câini și pisici, au un singur astfel de animal și nu își mai doresc altele, iar pentru a evita înmulțirea acestora aleg să le castreze sau să le sterilizeze. Aceste proceduri sunt, de fapt, niște operații de rutină, care au ca obiectiv eliminarea organelor reproducătoare.

Ce este castrarea? Ce este sterilizarea?

Cu toate că uneori aceste două denumiri sunt considerate ca fiind sinonime, în realitate există diferențe importante între acestea. În principal, termenul de castrare se referă la operația de eliminare a organelor reproducătoare ale masculilor, în timp ce operația specifică femelelor se numește sterilizare.

De asemenea, mai există o diferență majoră între cele două noțiuni. Când se vorbește despre castrarea câinelui, se face referire la îndepărtarea completă a organelor de reproducere a animalului, adică a testiculelor în cazul masculului și a ovarelor și uterului în cazul femelei. În ceea ce privește sterilizarea, aceasta constă în tăierea tuburilor pe care circula sperma sau ovulele, astfel încât se împiedică reproducerea.

Când se recomandă castrarea sau sterilizarea?

Când vine vorba despre aceste operații, părerile oamenilor – stăpâni și medici veterinari – sunt diferite. Nu este general valabilă recomandarea de sterilizare sau castrare a câinilor, deoarece aceste operații au ca efect schimbări hormonale importante, care pot influența destul de mult comportamentul câinelui.

De obicei, stăpânii câinilor care doresc să îi sterilizeze sau castreze trebuie să ceară și părerea unui medic veterinar. Aceștia pot merge la un cabinet veterinar în Suceava atât pentru a primi cele mai bune sfaturi legate de aceste proceduri, cât și pentru a fi realizate operațiile.

În ceea ce privește momentul potrivit pentru castrare sau sterilizare, cei mai mulți veterinari recomandă ca aceste proceduri să fie realizate înainte de a se finaliza maturizarea sexuală, care de obicei este în jurul vârstei de 6 sau 7 luni, dar poate varia în funcție de rasă.

Există totuși și păreri conform cărora cel mai bine este, în cazul femelelor, ca sterilizarea să fie realizată după ce acestea au avut prima menstruație, în această situație fiind necesar ca acestea să fie atent supravegheate pentru a nu rămâne gestante.

Aceste proceduri au, de cele mai multe ori, multiple beneficii asupra organismului câinilor, dar cu cât sunt mai înaintați în vârstă în momentul castrării sau sterilizării, cu atât și numărul beneficiilor scade.

Unde pot efectua stăpânii câinilor din Suceava astfel de proceduri?

Unele dintre cele mai importante beneficii pe care le au cele două proceduri – castrare și sterilizare – sunt legate de starea de sănătate a câinilor, care astfel sunt feriți de diferite tipuri de cancer (de prostată sau mamar), de infecții și tumori. Este important însă ca acestea să fie realizate de un medic veterinar care are experiență și o bună pregătire profesională, cum sunt cei din echipa medicală de la cabinetul veterinar Nord Vet.

Totodată și comportamentul câinilor poate fi îmbunătățit prin intermediul acestor proceduri, ceea ce înseamnă că și stăpânii acestora au de câștigat în urma castrării sau sterilizării animalelor de companie.