Bunastarea animalelor de companie depinde de ingrijirea pe care o primesc din partea stapanilor. Un stapan responsabil, trebuie sa isi fereasca de orice suferinta patrupedul. De aceea, este important sa se informeze cu privire la afectiunile cele mai frecvente cu care se pot confrunta cainii si din cauza carora ajung in cabinetele veterinare.
O profilaxie corespunzatoare poate salva viata animalutului vostru si va poate scuti de cheltuieli imense. Aceasta include atat respectarea programelor de vaccinare, deparazitare interna si externa cat si o alimentatie corecta in functie de talia si varsta catelului.
In continuare, va prezentam care sunt cele mai frecvente afectiuni care pot aparea in cazul cainilor.
Paraziti intestinali
Patrupezii care nu au fost deparazitati intern corespunzator, sunt foarte predispusi la paraziti intestinali precum tenii, viermi inelati sau nematode. Infestarea poate fi fatala pentru puii de caine. De aceea, este indicat sa recunoasteti simptomele: voma, diaree, scadere in greutate, anemie, apetit scazut, iar in unele cazuri mai grave paralizie si pareze. O vizita la medicul veterinar este cel mai bun ajutor pe care il puteti oferi animalutului. Deparazitarea animalelor de companie trebuie respectata cu rigurozitate.
Parvoviroza
Parvoviroza este o infectie virala a cainilor care este uneori fatala, mai ales in cazul cateilor. Apatia si diareea care este de multe ori cu sange, sunt principalele simptome ale parvovirozei. Daca nu se administreaza un tratament adecvat, cainii nu au sanse de supravietuire. Aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare.
Jigodia
Acest virus patrunde in organism pe cale digestiva sau respiratorie si poate afecta cainii de orice varsta insa cei mai vulerabili sunt puii. Simptomele specifice sunt febra, lipsa poftei de mancare, scurgeri nazale, tremur, diaree, ochi iritati, convulsii, depresie, dermatita pustuloasa, iar in ultima instanta, apar semne neurologice. Dupa instalarea semnelor neurologice, rata mortalitatii este de 90%. Tratamentul este de lunga durata iar daca a fost afectat sistemul nervos, patrupedul poate ramane cu sechele dupa vindecare. Preventia acestei boli se face prin vaccinare.
Babesioza
Este o boala parazitara care este transmisa cainelui prin intermediul capuselor. Babesioza afecteaza globulele rosii, pe care le infesteaza. Ca urmare, sistemul imunitar le percepe ca agenti patogeni si le distruge. Cele mai predispuse animale la aceasta boala sunt cele tinere, malnutrite si cu imunitate scazuta. Primele simptome sunt reprezentate de apetit scazut, febra, voma, letargie, probleme de echlibru, urina inchisa la culoare, ganglioni umflati, icter. Daca nu este tratata, babesioza poate avea urmari foarte grave, precum insuficienta renala sau chiar decesul animalului. Tratamentul este dificil si de lunga durata. Uneori este necesara transfuzia de sange. Primul pas in prevenirea acestei boli, este deparazitarea externa corespunzatoare si regulata a animalului, cu produsele adecvate si recomandate de medicul veterinar.
Infectii ale urechilor
Printre afectiunie intalnite des la patrupezi, se numara si infectiile la nivelul urechilor. Acestea pot fi cauzate de acarieni, ciuperci, bacterii sau cresterea parului in canalul auricular. Animalul care sufera de acest tip de infectie, are tendinta sa isi incline capul pe partea afectata, sa-si piarda echilibrul sau sa aiba miscari neobisnuite ale ochilor. Semne ale infectiei sunt secretiile maro, rosiatice sau galbene, miros neplacut, si inflamarea canalului auricular.Urechea afectata se va vindeca usor cu un tratament corespunzator, exceptie fiind infectiile cronice, netratate la timp.