Daca ati luat decizia de a avea un animal de companie, este foarte important sa tineti cont de toate recomandarile esentiale pentru mentinerea bunastarii acestuia. Una dintre cele mai importante recomandari, este vaccinarea.

Desi tindem sa credem ca animalele au un organism rezistent si ca in urma cu cativa ani nu se acorda atat de multa atentie ingrijirii animalelor si totusi acestea erau sanatoase,  avand o viata lunga, fara sa fie vaccinate, trebuie sa luam in calcul faptul ca lumea s-a aflat intr-un proces continuu de schimbare iar situatia actuala nu este deloc benefica  pentru sanatatea noastra  sau pentru sanatatea animalelor. Hrana este mult mai nociva si proasta din punct de vedere calitativ, mediul a devenit foarte poluat, incarcat cu noxe toxice si sunt prezenti multi alti factori care ne afecteaza din ce in ce mai mult organismul.

In cele ce urmeaza, vom prezenta unele beneficii ale vaccinarii animalului de companie si motivele pentru care este important sa nu se omita acest proces sub nicio forma.

Vaccinarea previne bolile care cauzeaza decesul animalului si care pot fi contactate si de catre oameni

Doar prin intermediul vaccinarii, poate fi prevenita rabia, sau cum se mai numeste in termeni populari “turbarea”. Aceasta este o boala deosebit de grava, comuna omului si animalului, care nu are tratament si provoaca intodeauna moartea. Singura exceptie este administarea serului hiperimun in primele 72 de ore de la muscatura. Boala este extrem de contagioasa. De asemenea, o alta boala foarte grava, transmisibila de la caine la om este leptospiroza. Aceasta poate produce unele tulburari neurologice care sunt ireversibile si chiar septicemie.

Vaccinarea previne unele boli grave, care necesita un tratament foarte costisitor

Una dintre bolile grave, cu o rata de deces semnificativa, este parvoviroza. Sansele de supravietuire ale animalului de companie, in cazul contactarii acestei boli contagioase, sunt relativ mici si sunt legate strict de intensitatea tratamentului oferit. Costurile pot fi foarte mari iar insanatosirea animalutului nu este garantata.

Vaccinarea previne bolile care ar putea provoca sechele sau chiar ucide animalul de companie

Printre bolile grave care pot fi contactate cu usurinta de animalul de companie, se enumera si jigodia. Aceasta provoaca decesul in cele mai multe cazuri. Daca se administreaza tratament corespunzator in primele sale faze, animalutul va avea unele mici sanse de supravietuire insa sunt sanse foarte mari sa ramana cu sechele neurologice toata viata, precum contractii involuntare la nivelul abdomenului, membrelor, buzelor, dificultate la inghitire si multe altele.

Vaccinarea creste imunitatea animalului de companie

Dupa vaccinare, imunitatea dobandita nu ajuta organismul strict in lupta pentru boala contra caruia a fost vaccinat ci il ajuta sa fie mai puternic in fata unor boli multiple care pot aparea din cauza unui sistem imunitar scazut, de exemplu: micoze, viroze respiratorii, declansarea malignarii unor tumori benigne existente, etc.

In concluzie, pentru a avea grija de sanatatea noastra si a animalului nostru de companie, este esential ca acesta sa fie vaccinat conform schemei recomandate de medicul veterinar. Astfel, prin vaccinare, putem evita unele costuri suplimentare necesare tratarii anumitor boli, iar cel mai important lucru, putem evita moartea patrupedului sau chiar a noastra, in cazurile bolilor grave si care sunt transmisibile de la animal la om.