Canicula este un dușman pentru prietenul tău necuvântător, mai exact, pentru pernuțele sale. Ai o responsabilitate în plus pe timp de vară și anume să îi îngrijești corespunzător pernuțele și să te asiguri că temperaturile ridicate nu îl deshidratează.
De multe ori se prezintă la cabinetul nostru oameni cu căței ale căror pernuțe sunt arse. Este traumatizant pentru animăluț în primul rând să treacă prin așa ceva, așa că astăzi vrem să îți oferim toate informațiile necesare despre ce înseamnă arsurile de pernuțe și cum le poți evita.
Ce cauzează arsurile pernuțelor la câini?
Pielea câinilor, la prima vedere, pare destul de rezistență, însă nu este invincibilă. Atunci când pernuțele sunt rănite, ele produc dureri puternice. Arsurile pot apărea odată cu plimbările prelungite pe asfaltul încins, mersul de asfalt proaspăt turnat sau contactul cu substanțe chimice.
Cum îți dai seama că pernuțele câinelui sunt arse?
Patrupedul nu poate vorbi pentru a-ți spune ce îl doare, însă îți va trimite suficiente semnale pentru ca tu să îți dai seama despre ce e vorba.
Așadar, atunci când pernuțele câinelui sunt arse, acesta va începe să șchiopăteze. În unele cazuri, pernuțele vor deveni mai închise la culoare ca de obicei.
Exfolierea pernuțelor este un alt semn că acestea au fost arse, la fel și apariția bășicilor. Un alt semn important în acest sens este și lingerea excesivă a pernuțelor.
Cum tratezi pernuțele arse și când trebuie să te prezinți la noi pentru consult de specialitate?
Dacă vorbim de o arsură minoră, tratamentul îl poți aplica chiar tu la tine acasă. În cazul în care vorbim de arsuri puternice, nu ezita să ne contactezi pentru o întâlnire imediată. Nu îți poți lăsa câinele să sufere. Ai datele noastre de contact aici.
Așadar, în cazul arsurilor minore ale pernuțelor, poți urma pașii de mai jos:
- ține lăbuța afectată în apă rece pentru cel puțin 10 minute;
- după ce s-a hidratat bine, folosește betadină pentru a curăța locul. Pentru a fi sigur/ă că faci o treabă bună, poți tunde părul din acea zonă. În acest fel, mărești suprafața de contact;
- Aplică unguente care rehidratează pielea și vindecă rana;
- Pe toată perioada recuperării, îți recomandăm ca plimbările să fie scurte. De asemenea, evită asfaltul și alte suprafețe ce se supraîncălzesc în contact cu soarele. Dacă patrupedul tău le suportă, îi poți pune pe lăbuțe șosete.
Cum poți preveni apariția arsurilor pe lăbuțele câinilor?
Pe premisa mai bine previi decât să tratezi, pentru a preveni apariția arsurilor pe lăbuțele câinilor, evita zonele cu urme de produse chimice, asfaltul proaspăt turnat și plimbările pe asfalt în zilele caniculare.
Cum poți verifica dacă temperatura asfaltului este potrivită pentru plimbare? Apropie-ți de ea palma timp de 10 secunde, dacă te frige, atunci îl va frige și pe câinele tău.
Atenție! După fiecare plimbare, verifică cu atenție pernuțele câinelui tău și acționează în consecință. Pentru mai multe sfaturi privind creșterea și îngrijirea corectă a câinilor, citește și alte articole de pe blogul nostru.