Desi faci fata cu greu tentatiei de a-i da animalului tau de companie din mancarea pe care o consumi tu, trebuie sa tii cont de faptul ca diferentele de metabolism intre catei si oameni fac aproape imposibila digestia anumitor substante pe care noi le consumam zilnic si ii poti face foarte mult rau.

Unele alimente pe care noi le consideram sanatoase, pot provoca diverse reactii advserse patrupezilor sau chiar decesul acestora.

Iata care sunt produsele pe care animalul tau de companie nu ar trebui sa le consume sub nicio forma:

Dulciuri

Indiferent ca sunt prajituri, bomboane sau alt tip de dulciuri, nu tratati animalele de companie cu astfel de produse. Ciocolata de exemplu, este extrem de toxica pentru caini si ii poate afecta acestuia inima, rinichii, plamanii si sistemul nervos central. Vomitatul, pulsul neregulat, diareea, tremuratul, sunt semne ale intoxicatiei cu ciocolata. In cazul in care animalul vostru de companie a consumat ciocolata si prezinta aceste simptome, mergeti de urgenta la medicul veterinar.

Alimente foarte sarate sau grase

Mancarea foarte sarata prezinta un risc crescut prin provocarea anumitor intoxicatii cu ioni de sodiu si afecteaza in principal, aparatul cardiovascular. De asemenea, daca animalul de companie este hranit frecvent cu alimente grase, va dezvolta afectiuni ale ficatului, stomacului, colecistului, iar in unele cazuri mai grave afectiuni ale pancreasului. In cazul ingerarii unor cantitati mari de alimente grase si sarate, animalul de companie poate prezenta stari de voma si diaree.

Alimente alterate

Mergand pe principiul ca animalele de companie sunt mai rezistente decat oamenii la alimentele care se afla la limita dintre proaspat si alterat, oferim acestora mancarea neconsumata, ramasa in frigider, semialterata sau alterata. Insa, la fel ca si in cauzul omului, mancarea alterata sau semialterata, poate imbolnavi animalutul.

Carne cruda si oase

Desi animalelor le place sa roada oase, acest lucru nu le face prea bine. Din cauza faptului ca din oase se pot rupe aschii, animalele de companie se pot sufoca, pot face blocaj intestinal si multe alte probleme digestive. Carnea cruda poate transmite o multime de bacterii care dauneaza sistemului digestiv al animalelor. Cel mai indicat este sa le oferiti carne gatita.

Struguri sau stafide

Strugurii si stafidele pot cauza un efect dramatic, mai ales in cazul cainilor. Mai putin de 6 boabe de struguri pot determina insuficienta renala acuta unui caine mai sensibil si de talie mica. In cazul in care animalul de companie prezinta simptome ale intoxicatiei cu struguri si stafide, precum senzatie puternica de sete, urinari frecvente, apatie, stari de voma, diaree, trebuie dus de urgenta la medicul veterinar.

Lapte si produse lactate

Animalele de companie adulte pot avea intoleranta la lactoza. Prin urmare, consumarea laptelui sau a unor produse lactate poate duce la probleme digestive precum diaree sau unele alergii la mancaruri.

Usturoi sau ceapa

Nu este indicat sa preparati animalelor de companie mancaruri care sa contina usturoi sau ceapa. Prezenta acestor produse in mancare le poate irita tractul gastrointestinal, vatameaza celulele rosii, pot provoca atacuri de astm si chiar vatamari ale ficatului.