Fie că vorbim despre schimbarea stăpânului câinelui pentru o perioadă determinată sau pentru totdeauna (ne pare rău să auzim acest lucru), ai în vedere că patrupedul va suferi. Vor apărea numeroase schimbări în comportamentul său, dar și în rutina sa zilnică și va avea nevoie de suport pentru a face față stresului.

Schimbarea stăpânului la câine este cunoscută sub denumirea de anxietate cauzată de separare. Vorbim de o tulburare emoțională pe care câinii o trăiesc și o manifestă ori de câte ori stau departe de persoanele dragi sau alți semeni de care sunt atașați emoțional.

Cum reacționează câinii la schimbarea stăpânului?

Să nu te aștepți la nimic pozitiv într-o astfel de situație. Câinii vor începe să aibă un comportament distructiv, violent și deseori extrem de greu de interpretat. Există totuși câteva semne ce ar trebui să te îngrijoreze atunci când i-ai găsit un alt stăpân patrupedului tău.

  • defecatul și urinatul în locuri nepermise

Știi prea bine că un câine nu își face nevoile biologice în locuri nepermise decât în situații critice. El apelează la acest tip de răzbunare atunci când ești plecat, nicidecum în prezența ta.

  • urlă și latră insistent

Ei nu procedează ca pisicile, nu vor încerca să își ascundă suferința. Câinele se va simți abandonat și va începe să urle pentru a-și arăta suferința. Acest comportament îl va exercita tot în lipsa stăpânului.

  • va roade și va rupe diferite obiecte

Pentru a se răzbuna pe fapta ta, va începe să rupă și să roadă diferite obiecte casnice. De obicei se va focusa pe obiectele ce au legătură cu ieșirea din casă/apartament.

  • mișcări caracteristice într-un mod specific

Mișcarea în cerc, alergatul după coadă sunt niște moduri nefirești prin care câinele încearcă să își autostimuleze starea de bine. Va renunța la aceste obiceiuri atunci când vei reveni în preajma sa.

Cum tratezi anxietatea de separare la câini?

Nu e necesar să te prezinți la un cabinet veterinar în cazul anxietății de separare. Este o tulburare emoțională ce nu poate fi tratată medicamentos, ci prin intermediul afecțiunii. Câinelui îi lipsește afecțiunea în acea perioada și are nevoie de ea de la o singură persoană – stăpânul său.

Jucăriile interactive și recompensele delicioase pot ameliora anxietatea câinelui. Atunci când pleci în concediu sau vacanță, roagă-l pe cel ce va avea grijă de el să îi ofere recompensele lui preferate. Totodată, jucăriile interactive îl vor stimula și va uita pentru câteva clipe că lipsești.

Dresajul cu o persoană calificată ar putea fi de mare ajutor în astfel de situații. Mai amintim aici și de mâncarea specială pentru câini stresați. O altă opțiune ar fi să îți pregătești plecarea din timp. Mai exact, să încerci să lipsești de acasă cu o săptămână înainte și să tot prelungești perioada de absență.

Anxietatea survenită de pe urma schimbării stăpânului în cazul câinelui are un impact puternic asupra psihicului. Încearcă să transformi perioada de absență într-una cât mai puțin solicitantă pentru el.

Noi la Nord Vet îți putem oferi suport și cele mai bune sfaturi în acest sens. Discută cu noi toate problemele tale legate de patruped – vom face tot ce ne stă în putință pentru a-l ști bine!