Stresul este considerată a fi boala secolului XXI, numai că aceasta nu afectează numai oamenii, de orice vârstă, ci și animalele. Cum câinii sunt unele dintre cele mai populare animale de companie, în cazul lor s-au identificat cel mai des și stările de stres sau anxietate.

Aceste stări sunt cauzate, în general, de anumiți factori, cum sunt cei legați de separare, frica de necunoscut și stresul asociat îmbătrânirii și problemelor de sănătate. Există chiar și unele rase de câini care sunt mai predispuse la dezvoltarea acestor stări de stres și de anxietate, acestea fiind labrador retriever, ciobănesc german, border collie.

Care sunt simptomele și factorii declanșatori ai anxietății la câini?

Pentru a le putea veni în ajutor, este important ca stăpânii să cunoască factorii care îi pot face pe câinii lor să devină anxioși, mai ales că odată apărută această stare, întregul comportament al animalului se va schimba. Printre simptomele care anunță o stare de anxietate se regăsesc agresivitatea, salivarea și lătratul excesive, urinarea prin casă și comportamentul distructiv.

De asemenea, situații cum ar fi tăierea unghiilor, prezența unor câini sau persoane necunoscute, zgomotele puternice sau injecțiile, reprezintă și ele factori stresanți pentru animalele de companie, în special pentru câini.

Dacă în unele cazuri, stresul și anxietatea animalelor de companie pot fi tratate simplu și în mod natural prin identificarea factorilor stresanți și eliminarea acestora, în alte situații poate fi nevoie de un tratament medicamentos. În acest caz se recomandă să se meargă la un cabinet veterinar, pentru consultație și prescrierea unei medicații potrivite de către medicul veterinar.

Cum poate fi gestionate și tratate stresul și anxietatea la animale?

În primul rând este important ca stăpânii să poată recunoaște simptomele specifice stresului și anxietății la animale, iar apoi să poată identifica factorii care au declanșat apariția acestora. În acest fel se poate face primul pas în gestionarea și tratarea acestor stări, prin eliminarea factorilor declanșatori, ceea ce poate fi util și în viitor, pentru a preîntâmpina astfel de situații.

Cum una dintre situațiile care duc la apariția anxietății este teama de separare, acordarea atenției și joaca împreună cu animalul de companie va fi de mare ajutor în eliberarea de stres atât pentru câine, cât și pentru stăpânul acestuia. Se poate apela la stimulare fizică, prin plimbări sau drumeții, ori la stimulare mentală, prin concentrarea atenției asupra altor obiective, indiferent că este vorba despre un loc nou de plimbare sau o jucărie pentru stimularea mentală.

Când este necesară intervenția medicului veterinar?

Unele metode pot eșua, caz în care va fi necesar un tratament medicamentos. În astfel de cazuri, medicii veterinari de la Nord Vet recomandă suplimentele alimentare, cum ar fi melatonina, și terapia cu feromoni, cu ajutorul gulerelor, spray-urilor sau zgărzilor cu această substanță care ajută la calmare și relaxare, dovedindu-se deci foarte utile pentru câinii stresați sau anxioși.

În concluzie, stresul și anxietatea nu sunt specifice oamenilor, ci ele pot afecta orice vietate care experimentează schimbări importante în viața lor.