Animalele noastre de companie, in special cainii care sunt mai curiosi si pofticiosi decat pisicile, vor fi incantati sa descopere unele fructe si legume. Insa, desi sunt o sursa de vitamine si fibre, acestea trebuie acordate in cantitati mici si nu trebuie sa reprezinte un fel principal.
Pentru a pastra intacte proprietatile nutritive ale legumelor, se recomanda evitarea fierberii acestora. Cel mai indicat este sa optati pentru gatirea la abur, prepararea de piureuri sau sucuri proaspete. Majoritatea fructelor se pot oferi in stare naturala, drept recompensa. Portiile oferite trebuie sa fie moderate pentru ca exista riscul aparitiei diareei.
Iata care sunt fructele si legumele care aduc beneficii pentru sanatatea animalelor de companie si care ar trebui sa se regaseasca periodic in dieta acestora:
Brocoli – reprezinta un protector excelent impotriva cancerului si contine nu mai putin de 3 compusi chimici care au actiune anti-tumorala. Datorita indicelului glicemic scazut pe care il are, este recomandat pisicilor si cainilor care sufera de diabet.
Mazarea verde – considerata ca fiind una dintre cele mai sanatoase legume, are un rol major in mentinerea sanatatii inimii, ochilor, oaselor si a altor organe.
Rosiile – acestea contin o substanta numita licopen, care are un rol major in apararea anti-tumorala. Prin fierbere, s-a constatat faptul ca rosiile elibereaza si mai multa substanta. Desi gustul acid nu este intotdeauna pe placul animalelor, se pot adauga cantitati mici de suc de rosii, nesarat si neindulcit, in hrana acestora. Se inlatura portiunea verde a rosiilor, deoarece aceasta este otravitoare pentru pisici si caini.
Dovleacul – este un remediu perfect pentru cazurile in care cainele sau pisica se confrunta cu diaree sau constipatie datorita faptului ca este bogat in fibre si regleaza tranzitul intestinal. Una sau doua linguri de piure de dovleac amestecte cu hrana acestora, vor face minuni.
Spanacul – este rezervor de fier, dar si de fibre, calciu, potasiu, vitamina A, K si B6. Se serveste patrupedelor cu moderatie, tocat marunt.
Castravetele – se ofera 2-3 inghitituri mici, ca si recompensa. Se curata, se taie in bucati mici si se indeparteaza semintele.
Pepenele rosu – protejeaza impotriva cancerului si potoleste setea. O felie de pepene ajuta animalul de companie sa se hidrateze.
Capsunele – reprezinta recompense ideale datorita faptului ca sunt delicioase si racoroase. Sunt bogate in vitamine si minerale iar anumite substante continute imbunatatesc sanatatea orala. Se ofera cu moderatie din cauza continutului ridicat de zahar.
Bananele – sunt foarte bogate in potasiu, sodiu si vitamica C. Datorita fatpului ca au un gust bun, multe animale le adora. Acestea au rol antidiareic si se ofera in cantitati mici – o felie de 2 cm grosime este suficient.
Merele – gustul merelor este pe placul animalelor si pot fi folosite ca si recompensa pentru caini. Acestea au beneficii uriase pentru sanatatea lor – intaresc imunitatea, regleaza tranzitul intestinal, rol antioxidant, tonic general. Miezul cu samburi trebuie evitat deoarece este toxic pentru animal.
Morcovul – contine foarte multi nutrienti esentiali. Datorita gustului bun si texturii, stimuleaza cainele si pisica sa roada si au un efect pozitiv asupra sanatatii orale. De asemenea, morcovul fortifica sistemul imunitar, mentine sanatatea ochilor si a pielii, imbunatateste digestia, regleaza functionarea glandelelor endocrine.