Este foarte ușor să observăm paraziții externi cu care animalele de companie se confruntă periodic. Pentru ele găsim rapid soluții în farmaciile de specialitate, însă ce facem cu paraziții interni? Aceștia trăiesc și să hrănesc din corpul patrupezilor noștri și, în unele cazuri, se pot transmite chiar la oameni.

Știi prea bine că deparazitarea, atât internă, cât și externă, dar și vaccinurile sunt cruciale pentru traiectoria pe care o va lua sănătatea patrupedului tău. Cabinetul nostru este mereu deschis pentru tine și prietenul necuvântător. Îți prezentăm în rândurile ce urmează cu ce boli se poate confrunta animalul tău de companie dacă nu te prezinți pentru deparazitare internă. Te așteptăm la cabinetul nostru veterinar Suceava.

  1. Ascaridioza

Ascaridioza este o boală provocată de Toxocara canis care, la câini, este reprezentată de un vierme rotund de dimensiuni mari (poate ajunge până la 15 centimetri). La pisici ea este provocată de Toxocora cari. Ambele specii pot fi transmise și la om.

De ce apare ascaridioza la câini și pisici? Ei se pot infesta prin consum de carne insuficient preparată termic sau prin ingerarea ouălor de parazit. Chiar și laptele matern de pe blana mamei poate transmite boala la cățeluși și pisoi.

Cât despre simptome, amintim de:

  • umflarea abdomenului;
  • probleme respiratorii;
  • slăbire accentuată;
  • fecale foarte moi;
  • invaginația intestinelor.
  1. Cestodoza

Despre cestodoza trebuie să știi că este provocată de dipylidium caninum, un vierme plat ce parazitează atât câinii, cât și pisicile. Gazdele intermediare sunt în puricii și păduchii.

Animalul tău de companie se poate infesta atunci când se toaletează și ingeră insectele, dar și prin intermediul fecalelor unor animale deja bolnave.

De obicei, cestodoza nu prezintă simptomatologie, însă poate dezvolta un prurit anal deranjant.

  1. Coccidioza

Această boală afectează de obicei câinii tineri, cei aflați în creștere. Ea este provocată de protozoare ce colonizează și se înmulțesc în celulele mucoasei intestinale (poartă denumirea de Isospora canis/ohioensis).

Cum se poate infecta cățelul tău?  Prin contact cu fecalele altor animale, deja infectate, în momentul ingerării și la contactul parazitului cu sucul gastric. Învelișul acestuia se desface și sunt eliberați 8 sporozoiți ce pătrund în peretele intestinal. Acolo se înmulțesc și din celulele moarte rezultă alți paraziți care vor face același lucru.

Simptomele coccidiozei sunt:

  • emaciere;
  • scaune cu sânge și mucus;
  • letargie;
  • inapetență;
  • blană lipsită de strălucire.
  1. Giardioza

Despre giardioza trebuie să știi că este produsă de niște organisme minuscule, chiar microscopice, cu numele de giardii. Ele ajung în organismul câinilor și pisicilor prin ingerarea apei contaminate sau prin contact direct cu materiile fecale ale animalelor bolnave.

Cum se întâmplă totul? Ei bine, parazitul începe să colonizeze intestinul subțire al animalului, acolo unde se fixează cu ajutorul unei ventuze situată în partea anterioară a corpului. În acest fel, afectează absorbția apei și a nutrienților din intestin.

Totodată, se înmulțește și determină apariția a doi trofozoiți. Paraziții vor fi eliminați prin fecale și vor forma în jurul lor un perete protector. Vor fi astfel rezistenți la factorii de mediu, păstrându-și capacitatea infectantă pentru mult timp.

Simptomele infecției cu Giardia sunt următoarele:

  • crampe abdominale;
  • melenă, adică scaune sanguinolente;
  • meteorism intestinal și abdominal, adică balonări.

Și tu te poți infecta cu Giardia de la animalul tău de companie. Printre simptomele la om se numără voma, greața, oboseala și senzația de disconfort abdominal, dar și inapetența.

Dacă nu iei măsuri la timp, se va instala diareea, cu scaune apoase și urât mirositoare, începi să te balonezi și apare o stare de flatulență și eructație. Toate acestea duc la o slăbire progresivă a organismului.

Toate aceste simptome se pot ameliora de la sine în câteva zile sau se pot croniciza. Deci mare atenție, tratează-te cu simț de răspundere!

Prevenția este cea mai bună metodă pentru a ține departe paraziții intestinali de prietenii blănoși. Așa știi că și tu ești protejat, iar relația voastră este una cât se poate de sănătoasă.

Te așteptăm la noi pentru servicii de deparazitare internă și externă pentru prietenii necuvântători. Te poți programa oricând, ai toate datele noastre de contact în pagina dedicată. Dacă ai nevoie de informații extra privind serviciile pe care noi le oferim, nu ezita să ne contactezi.